Gå til hovedinnhold

Nemko AS

Det opprinnelige NEMKO (Norges Elektriske Materiellkontroll) ble opprettet i 1933 som en institusjon for obligatorisk sikkerhetstesting og nasjonal godkjenning av elektrisk utstyr som skulle markedsføres og selges i Norge og dermed tilkobles det offentlige strømnettet. Senere ble også testing av krav for radiostøy en del av godkjenningsregimet.

I 1990, da Norge ble en del av EØS, ble EEC-direktivene for sikkerhet implementert, og de obligatoriske nasjonale kravene frafalt. NEMKO ble da omgjort til et uavhengig, selveid selskap, med et rådgivende utvalg sammensatt av representanter for ulike aktører (industri- og handelsselskaper, forbrukergrupper, El-selskaper osv) som det høyeste tilsynsorganet. NEMKO etablerte samtidig Nemko AS som utgjør det sentrale driftsselskapet og er ansvarlig for det som i dag kalles Nemko Group.

Siden 1992 har både omfanget av tjenester og den globale tilstedeværelsen til Nemko utvidet seg betraktelig. I dag tilbyr Nemko test- inspeksjons og sertifiseringstjenester for i hovedsak elektriske produkter og systemer, og har 20 kontorer rundt om i verden. Selskapets strategiske markedssegmenter innen testing, inspeksjon, sertifisering og internasjonal godkjenning av tekniske produkter er IT, audio & video, som er det største segmentet, og representerer 36 % av omsetningen. Husholdnings-apparater har tradisjonelt vært et stort forretningsområde og basis for mange av selskapets lokalkontorer. Telecom er det tredje segmentet, og representerer vekstmuligheter, men er krevende rent investeringsmessig. Helsesektoren vokser, og har et stort fremtidig potensiale for Nemko. Det siste strategiske markedssegmentet er Maritimt, olje og gass. Dette er et markedsområde i tidligfase, blir særlig viktig for Nemko Norge i fremtiden, og vil særlig ekspanderes gjennom det deleide datterselskapet DNV Nemko Presafe.

Det globale markedet for tjenester/ produkter innen testing, inspeksjon og sertifisering vurderes å være på ca 98 milliarder euro. Markedet er fragmentert, men domineres av særlig ti store aktører. Det er også et stort antall mellomstore selskaper, hvorav Nemko. Det vurderes at markedet vil bli konsolidert over tid gjennom blant annet oppkjøp. Nemko er og skal være en av de viktige aktørene i dette markedet ved å ha fokus på fleksibilitet, effektivitet, sterk markeds/salgsfokus og relasjonsbygging samt bygge riktig kompetanse, ledelse og menneskelige ressurser i organisasjonen.

Verdier: Integrity - Competent - Caring - Improving

Nemko er eid av en stiftelse, har i dag om lag 450 ansatte, og omsatte i 2014 for NOK 460 mill.

Få jobbvarsler fra Nemko AS direkte til innboksen din