Gå til hovedinnhold

– Du må stikke hodet frem, selv om det kan være ubehagelig

Skrevet av: Janne Johannessen
Publisert: 12. juni 2019

Claudia Antwi-Adjei Hedegaard (39) har hatt en rekke lederjobber i oljebransjen. Men i starten av karrieren fikk hun avslag på avslag. – Ingenting kommer gratis, sier hun.

 

Bilde 2

 

Claudia Antwi-Adjei Hedegaard, leder for organisasjonsutvikling i Aker Energy, på arrangementet «Cash is QUEEN» i regi av DN Kvinner. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

 

– Jeg skjønte tidlig i livet at det er ingen som skylder meg noe, ingenting kommer gratis.

Det sier Claudia Antwi-Adjei Hedegaard, leder for organisasjonsutvikling i Aker Energy.

Det ferske selskapet står helt sentralt i Kjell Inge Røkkes ambisjon om å bygge opp en global oljekjempe.

 

Antwi-Adjei Hedegaard kom til Aker-selskapet tidligere i år fra Equinor, der hun jobbet i åtte år og hadde flere ulike lederroller. I sitt nye selskap har hun ry på seg for å være en svært dyktig leder.

– I min lederkarriere har jeg ikke overlatt mine valg til tilfeldighetene. Det betyr at jeg har måttet selge meg inn selv, tørre å oppsøke oppgaver og utfordringer der jeg ikke nødvendigvis sjekker av i absolutt alle boksene for kvalifikasjoner som kreves. Det betyr at du må være «ballsy» og stikke hodet frem, selv om det til tider kan være ubehagelig.

Det fortalte Claudia Antwi-Adjei Hedegaard om sin karrierevei i oljebransjen på konferansen «Cash is queen» tirsdag ettermiddag. Konferansen er en videreføring av DN Kvinner, Dagens Næringslivs Facebook-gruppe om økonomi og likestilling.

 

Her er tre av hennes karriereråd:

  • Gi litt mer blaffen, og våg å stikke hodet frem.
  • Vær nysgjerrig, grip og oppsøk muligheter selv om du ikke tikker av alle bokser i jobbutlysningen.
  • Ikke heng deg opp i hva andre måtte mene. Følg din egen «gut feeling», ikke gjør andres frykt til din egen.

 

Claudia Antwi-Adjei Hedegaard (39)

  • Ansvarlig for organisasjonsutviklingen av Aker Energy, det ferskeste selskapet i Kjell Inge Røkkes Aker-sfære, der hun begynte tidligere i år.
  • Tidligere var hun åtte år i Statoil/Equinor, der hun jobbet med forbedringsprosjekter, strategiutvikling, innovasjon og organisasjonsutvikling.
  • Har også vært profileringsanvarlig i Finansdepartementet.
  • Har en bachelor i sosiologi og psykologi, mastergrad i international business management fra Kingston Business School i London og tok nylig en executive master i nyskapning og kommersialisering ved BI.
  • Er gift og bor i Bærum. Oppvokst i Stavanger.

 

Sendte 250–300 søknader

Claudia Antwi-Adjei Hedegaard har en master i international business management og en bachelor i sosiologi og psykologi. Likevel slet hun med å komme på jobbintervju i starten av karrieren.

– Jeg fikk en «eye opener» da jeg en periode sendte 250–300 søknader og bare landet en håndfull intervjuer, sier hun.

Hun mistenkte fort at det var det ghanesiske etternavnet Antwi-Adjei som gjorde at søknaden hennes ble lagt i feil bunke.

– Det er ikke noe nytt, men det nye nå var omfanget. Frem til da hadde jeg gjort alt det man skal gjøre i jobbsøking og kanskje litt mer: Oppsøkt arbeidsgivere, ringt på stillinger, snakket med rekrutterere, møtt alle mulige bemanningsbyråer, brukt søkemotorer og nettverket jeg hadde, tilbudt meg å jobbe gratis, søkt andre steder i Norge, vurdert å starte noe eget, sier hun.

– You name it, I did it.

 

Fornorsket navnet

Antwi-Adjei Hedegaards foreldre er fra Ghana, og familien kom til Stavanger da hun var ti år. Navnet Hedegaard tok hun senere, da hun giftet seg med en danske.

Til slutt gjorde hun et eksperiment: Hun sendte to søknader med identisk innhold til den samme stillingen.

– Den ene var med mitt eget navn og den andre med et norsk navn. Jeg fikk invitasjon til intervju med det norske navnet og avslag på søknaden med mitt navn.

Etter en del grubling bestemte hun seg derfor for å gå drastisk til verks.

– Jeg så et innslag på tv med Kjetil Rekdal, og tenkte Rekdal hørtes fint og norsk ut. Da endret jeg navnet hos Folkeregisteret ved å legge Rekdal til mitt etternavn. Valg av navn var egentlig helt tilfeldig, og det var heller ikke det som til slutt ga meg jobb, sier hun.

Men opplevelsen har hun tatt med seg videre i karrieren.

– Den har formet mitt syn på mangfold. Jeg har brukt erfaringen til å påvirke kolleger og andre ledere til å gi folk en sjanse selv om de har et annerledes navn, bakgrunn eller utdannelse enn dem selv. Skal man lykkes som et selskap i dagens forretningsklima, er mangfold viktig for å bygge en velfungerende organisasjon.

 

Aker Energy

  • Etablert i februar 2018.
  • 150 ansatte.
  • Eid 50/50 av Røkkes private selskap The Resources Group (TRG) og Aker. Røkke eier 68 prosent av Aker via TRG.
  • Har mål om å bli den ledende olje- og gassoperatøren offshore i Ghana. Fant i januar olje på første forsøk i Ghana der området trolig inneholder mellom 450–550 millioner fat oljeekvivalenter. Selskapet ser for seg flere feltutbygginger i løpet av de neste årene.

 

Måtte nedbemanne i sin første lederjobb

Den første jobben i Statoil landet Antwi-Adjei Hedegaard helt uavhengig av navn. Det var også der, i oljeselskapet som i dag heter Equinor, at hun fikk sin første lederjobb. Første store oppdrag: Å lede avdelingen gjennom en stor omorganisering og nedbemanning.

– Det var veldig krevende, sier Antwi-Adjei Hedegaard, som sier at hun lærte enormt mye.

– Jeg var mer tålmodig enn det jeg noen gang trodde at jeg kunne være. Jeg har alltid visst at jeg har en god rettferdighetssans, men den slo også ut i full kraft. Jeg var heller ikke særlig god på det man kaller «å gi av seg selv». Men jeg skjønte da at for å være en god leder, må jeg tørre å vise sårbarhet.

Etter åtte år i samme selskap, fikk hun tilbud om å hoppe over til en organisasjon med store, men usikre fremtidsutsikter: Aker Energy har som mål å bli det ledende offshore-operatørselskapet innen olje og gass, og i januar fant det olje i Ghana på første forsøk. Kjell Inge Røkke har sagt til DN at han ser for seg at dette selskapet blir like stort som Aker BP er i Norge i dag.

Claudia Antwi-Adjei Hedegaards oppgave er å bygge opp organisasjonen, som foreløpig består av rundt 150 ansatte.

 

– Jeg må forholde meg til komplekse problemstillinger og situasjoner jeg ikke har vært borti før, og har lært hvor mye man egentlig kan når man plasseres i en ny setting.

Hun er derfor sterk tilhenger av å ta valg som er litt utenfor komfortsonen.

– Det som har vært min drivkraft er å lære og vokse som person. Hver gang jeg tar en ny utfordring, sier jeg ja til noe jeg ikke har gjort før, låses opp en ny dør i hjernen min.